Türkiye Teknoloji Buluşmaları İzmir
Turkcell Türkiye Teknoloji Buluşmaları 31 Mart 2016 tarihinde İzmir Hilton Otel’de gerçekleşti. Birbirinden değerli konuşmacıların bulunduğu organizasyonda EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya açılış konuşması yaptı. Konuşmasında dijital devrimin, bilişim ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin, arama motoru pazarlaması Search Engine Marketing-SEM), Artificial Intelligence (Yapay Zeka) ve Nesnelerin İnterneti ( Internet of Things) gibi yeni kavramlardan, yeniliğin, inovasyonun, girişimciliğin yönlendirdiği yeni bir endüstri devrimi ile e-ticaretin % 90 dan fazlası Kuzey Amerika, Asya-Pasifik ve Batı Avrupa’da gerçekleştiğinden ve dünyanın geri kalanının payı ise sadece % 8-9 olduğu, Dijital alan istatistikleri üreten kuruluşların verilerine göre küresel e-ticaret hacminin 2015 yılı itibarıyla 1,5 trilyon Dolara ulaştığı ve tüm bu gelişmeler ışığında Türkiye’nin durumundan bahsetti.
Etkinlik süresince iletişim ve e-ticaret kavramlarının bütün boyutlarının ele alındığı, şirket özelinde ve genelinde tartışma ortamı sağlanmıştır.
Küresel e-ticaret hacmi 1.5 trilyon$ ve her geçen yıl 2 katı hızla büyümektedir. Önümüzdeki dönemlerde şirketler arasında reklam, web, mobil uygulama yatırımları daha da artacağı gözlenmektedir. Türkiye’de ise şirketler yoğunlaştıkça, teknolojiyi daha az kullanmaya başladı. Halbuki şirketlerin reel işlerini e-ticaret, dijital ortama aktarması gerekmektedir. Aktarmadıkları zaman süresince para kaybetmektedirler. Fiziki operasyonu çok iyi bir şekilde daha farklı olarak aktaracağınız bir yazılım ve iş planı ile yapacağınız her atılım şirkete kazanç sağlayacaktır. Planları ertelemek, aslında var olan pazara ve pazarın getirdiği fırsatlara sahip çıkmak gerekmektedir. Örneğin; fiziki dünyada Harley Davidson şu anki yerine 86 yılda geldi, twitter ise 3 yılda ve ikisi de aynı seviyededir.
Diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında Romanya ve Polonya kadar teknoloji kullanımımız bulunmamaktadır. Şu anda da dışarıdan geleni adapte etmeye çalışıyoruz. Gerçekte ise ne yapılmak istendiği üzerinde durulmamaktadır. Dışarıdan alırken asıl yapmamız gereken budur. İhtiyacımız ve yapmak istediklerimizi almamız gerekmektedir. Bunu yaparken ise teknoloji içinde kaybolmamak bir rehber eşliğinde ilerlemektir.
Çalışma ortamı olan “ofis” kavramı artık daha esnek bir yapı haline gelmiştir. Her yer ofis, her yer mobil. Çalışanların bütün etkinliği ve verimliliği artacaktır. Aynı zamanda machine to machine control, remote control sağlamaktadır.
Gittigidiyor.com bilindiği üzere büyük e-ticaret platformlarından birisidir. 15 sene sonrasında Ebay tarafından satın alınmıştır. E-ticaret alanında hedefleri ise kullanıcıları ile duygusal bağ kurmak, güçlü markalar ile işbirliği yaparak televizyon üzerinden çalışmalara başlamak, arama motorunun optimizasyonu, dijital pazarlama, yeniden hedefleme, mobil, büyük veriyi değerlendirmek, hayatı kolaylaştırmak, değer katmaktır. Bunlar sadece gittigidiyor.com açısından düşünülen, uygulanması planlanan hedefler olarak görülmemelidir. Birçok e-ticaret kurumu bu hedefler doğrultusunda kendisini geliştirmeli, çağın gereksinimlerine ayak uydurmalıdır. Öte yandan da müşteri bağlılığını korumalı ve arttırmalıdır. Bu açıdan dijitalin avantajı da müşteriyi takip edebilmektir. Nerelere girmiş ya da ne yapmış gibi. Bu veriler ışığında müşteriye hangi içeriğin sunulması gerektiği belirlenebilmektedir. Bu noktadan sonra ise belirli teknolojiler ile kişiselleştirme başlamaktadır. Ne kadar kişisel hale gelirse o kadar başarılı olunmaktadır.